Korvat

Korvien on oltava vaaleanpunaiset ja puhtaat. Paha haju, erite tai punoitus voivat olla infektioiden merkkejä. Jos koirasi korvat likaantuvat helposti, ne puhdistetaan säännöllisesti esimerkiksi kerran viikossa. Puhdistukseen voidaan käyttää kostutettua meikinpoistolappua tai pumpulitukkoa, jolla pyyhitään varovasti ulkokorvan alue eli näkyvä osa korvasta. Siis korvalehti ja suunnilleen sen verran minne hyvin kädellä mahtuu puhdistamaan. Puhdistukseen voidaan käyttää haaleaa vettä, keitettyä vettä jossa on noin viidesosa betadinea tai korvanpudistusainetta. On hyvä pitää mielessä, etteivät kaikki puhdistusaineet sovellu tulehtuneiden korvien hoitoon.

Likaantuneet ja/tai punoittavat korvat, korvien paha haju, korvien raaputus ja pään pitäminen kallellaan ovat merkkejä KORVATULEHDUKSESTA. Punoittava korvakäytävä ja kellertävä vaha viittaavat yleensä bakteeritulehdukseen. Tumma, tahnamainen hiivalle haiseva vaha voi olla hiivatulehdus. Hiivatulehdus hoituu yleensä etikkaa sisältävällä korvanpuhdistusaineella esim. Vetcare korvapuhdisteella. Korvatulehdus vaatii aina eläinlääkäriä. Allergian yksi oire voi olla korvatulehdus. Tulehtuneet korvat saattavat olla myös paksuuntuneet. Jos tulehdus ei hoidosta huolimatta mene ohi, kannattaa kiinnittää huomiota koiran ruokavalioon. Monet koirat reagoivat allergisoiviin aineisiin juuri korvillaan ja ruokavalion muutoksen myötä korvatulehduksetkin häviävät.

Joskus koirilla voi esiintyä KORVAPUNKKEJA, jotka leviävät helposti koirasta toiseen. Korvat kutisevat tällöin kovasti ja koira saattaa rapsuttaa korvansa jopa verille asti. Korvapunkkeihin tehoavia lääkkeitä saa eläinlääkäreiltä ja apteekeista (esim. Sronghold).