Dysplasiat

Akondroplasia / Kondroplasia

Glen of imaalinterrieri on perimältään akondroplastinen, mikä tarkoittaa peittyvästi perityvää ruston kasvuhäiriötä. Tästä syystä glenni on “kääpiörotu” jolla on lyhyet jalat ja suurikokoinen vartalo ja pää. Muita akondroplastisia matala jalkaisia rotuja ovat mm. bassetit, mäyräkoirat, corgit, bullterrierit jne. Kondropalsia aiheuttaa sen, että etujalkojen nivelkuopat kääntyvät hieman rinnan ympäri ja etujalat kääntyvät hieman ulospäin. Jos etujalat kääntyvät liikaa ulospäin, tämä voi aiheuttaa ongelmia etujalkojen nivelalueisiin.

Pitkä vartalo ei näyttäisi aiheuttavan glenneille minkäänlaisia selkäongelmia (selkäranka tai -nikama). Ilmeisesti glennin muutoin hyvin kehittynyt lihaksisto tukee tarpeeksi hyvin pitkää selkää. Silti erityisesti nuoren keskenkasvuisen glennin kanssa kannattaa olla varovainen ettei se hypi ja pompi liikaa eikä tee äkkinäisiä liikkeitä tai juokse rappusia ylös ja alas holtittomasti, jottei sen painava vartalo aiheuttaisi traumaa vielä kehittyviin ja kasvaviin niveliin ja rustoisiin kasvulevyihin.

Lonkka- ja kyynärpäädysplasia

Onko glenneillä sitten lonkka- tai kyynärpäädysplasiaa? Koska tutkittua tietoa ei ole saatavissa, on vaikea vastata kysymykseen, onko kysymyksessä normaali anatomian variaatio vai lievä poikeama normaalista? Glennit ovat perimältään achkondoroplastisia eli niiden nivel-status ei tiukan määritelmän mukaan ole koskaan ihan normaali. Niiden lonkkaluun päät eivät istu aivan normaalisti lonkkakuopassa verrattuna suorempi jalkaisiin koirarotuihin. Ja näin ollen ajatellen lähes kaikki glennit saisivat diagnoosin ” hieman dysplastinen lonkka”.

Glennien dysplasiasta ei ole tutkittua tietoa, joten asiasta ei voidaan varmuudella sanoa mitään. Kukaan ei siis tiedä varmuudella kärsivätkö glennit, että niiden lonkat ja kyynärpäät ovat todennäköisesti hieman dysplastisia. Dysplasiaan kehittymiseen ja syntymiseen vaikuttaa mitä ilmeisimmin useampi eri geeni. Näin ollen koira perii tietyn niveldysplasia-alttiuden, jonka lopulliseen ilmentymiseen vaikuttavat ravitsemus, liikunta sekä se terveiden ja sairaiden geenien suhde ja vuorovaikutus, jonka koira on kasvunsa suhteen saanut.

Mutu-tieteellä ja omalla kokemuksella voisi kommentoida, että todennäköisesti tämä “dysplasiataipumus” ei aiheuta glenneille mitään suurempaa vaivaa tai kärsimystä. Jos koira kävelee tai juoksee jatkuvasti epänormaalisti, on lonkat hyvä kuvauttaa ja tutkituttaa eläinlääkärillä. Jalostukseen käytettävät yksilöt tulisi kuitenkin kuvauttaa mikäli on pienikin epäily, että koiralla on lonkkavika.

Artriittia eli niveltulehdusta esiintyy yleensä dysplasioiden yhteydessä. Glen of imaalinterriereillä ei ole kuitenkaan havaittavissa yleisesti artriittia sen enempää kuin muillakaan roduilla. Toki vanhoilla veteraani glenneillä saattaa esiintyä artriittia ihan niin kuin kaikilla muillakin koiraroduilla vanhenemisen myötä.

http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusjakasvatus/artikkelit/lonkkanivel.htm

Kyynärpäädysplasia tarkoittaa epänormaalia kehitystä kyynärnivelissä. Rustokehitys voi häiriintyä koiran kasvunaikana ja aiheuttaa epätasaisen nivelpinnan, tulehduksen tai turvotusta nivelessä sekä johtaa artriittiin. Kasvuiässä aiheutettu hoitamaton trauma kyynärpää niveliin voi johtaa pysyvään vammautumiseen. Kannatta siis tarkailla nuorta glenniä mahdollisten huimapäisten hyppyjen, putoamisten tms. jälkeen onko koirasi kunnossa. Kasvulevyt sulkeutuvat noin yhden vuoden iässä ja aina tähän saakka kannattaa olla varovainen ja välttää rajuja hyppimisiä ja pomppimisia glennin kanssa. Vahinkoja tietysti sattuu niin kuin lasten kanssa yleensä ja lepo on yleensä paras lääke, jos koirasi alkaa ontua. Mikäli ontuminen ei hoidu muutaman päivän levolla kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusjakasvatus/artikkelit/Kyynarnivel.htm

Kansantajuinen selostus nivelrikosta ja sen hoidosta löytyy seuraavasta linkistä http://www.kotiposti.net/teddy/nivelrikko.htm